Annette (71) werkt als gastvrouw bij Museum Escher in Het Paleis: “Dit zijn de krenten uit de pap”

30 april 2024
Annette (71) werkt als gastvrouw bij Museum Escher in Het Paleis: “Dit zijn de krenten uit de pap”

Annette Kraanen (71) werkte jarenlang met haar huidige man in een tandartsenpraktijk aan Het Lange Voorhout in Den Haag. Drie deuren naast het voormalige paleis van de Oranjes. Nu, 25 jaar later, is ze terug op de plek die een speciaal plekje in haar hart heeft. Via Oudstanding werkt ze als gastvrouw bij Museum Escher in Het Paleis.

Annette heeft mooie herinneringen aan de jaren aan Het Lange Voorhout. “Het was een geweldige tijd”, vertelt ze. “Beatrix kon zomaar langslopen. Dan ging ze bijvoorbeeld met haar hofdame meubeltjes kopen op de Denneweg. Ook de Gouden Koets stond op Prinsjesdag bij ons voor de deur. Nu wonen en werken de Oranjes niet meer in het paleis, maar vind je hier het Escher Museum. Toen ik hoorde dat ze daar gastvrouwen zochten, besloot ik direct te reageren.”

Aan de slag
Annette solliciteert bij Oudstanding en kan aan de slag in het museum. Dat doet ze twee tot drie dagen per week. Als gastvrouw verwelkomt ze bezoekers, wijst ze de weg in de zalen en helpt ze mensen bij het maken van een foto. “Het werk is ontzettend leuk en actief. Je maakt hier zoveel mee en ik heb gezellige collega’s”, vertelt een stralende Annette. “En dan ook nog op deze unieke plek. Ik vind het zo leuk dat dit me is overkomen. Soms kijk ik naar buiten over Het Lange Voorhout en moet ik echt even in me opnemen dat ik hier weer ben.” 

Een goed gevoel
De enthousiaste gastvrouw geniet het meest van het contact met de bezoekers: “Ik vind het belangrijk om iedereen een goed gevoel te geven. Dat begint met een hartelijke groet bij binnenkomst. Soms moet je ook een beetje streng zijn, bijvoorbeeld als er hele schoolklassen op bezoek komen. Maar met de juiste toon en wat humor kom je heel ver.”

Een baan uit duizenden
De 71-jarige Annette is graag actief bezig. “Toen de tandartsenpraktijk werd verkocht, hebben mijn man en ik veel lange reizen gemaakt met onze boot: van Oslo tot Parijs. Mijn man is iets ouder en het maken van lange reizen houdt een keer op. Toen dacht ik: nu is het tijd om zelf weer iets te gaan doen. Ik heb gekookt bij een dagopvang en gewerkt als surveillant bij tentamens. Maar het werk als gastvrouw in het museum is echt een baan uit duizenden.”

Oudstanding is de arbeidsintermediair voor de ervaren generatie. Benieuwd naar de vacatures? Check ze hier.