Ik blijf werken totdat ik oud ben

3 november 2021
Jane_Oudstanding

“Ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer zou werken”, zegt Jane Voogt (69) vol overtuiging. “Ik blijf werken totdat ik oud ben.” Jane heeft een veelzijdige loopbaan achter de rug bij de GGZ, EY en meer. Nu is zij via Oudstanding receptioniste/secretaresse en hoofdsurveillant bij verschillende onderwijsinstellingen. Jane wil midden in het leven blijven staan én van het leven genieten. Dat is precies zoals het nu voor haar werkt.

 

De baas zijn over driehonderd studenten en acht surveillanten

“Mijn werkzaamheden zijn nu heel divers: qua locatie, qua organisatie en qua activiteiten” zegt Jane. “Ik ontmoet leuke en interessante mensen, kom in nieuwe omgevingen en ontdek nog altijd nieuwe kwaliteiten van mezelf. Vroeger leidde ik een heel team en nu ben ik soms weer de baas. Over driehonderd studenten en acht surveillanten bijvoorbeeld. Eigenlijk ben ik nu veelzijdiger. Voorheen was ik voornamelijk rationeel bezig, hield me bezig met cijfers, targets, prognoses. Ik begrijp nu natuurlijk ook dat er geld verdiend moet worden, maar ik ga meer langs de relationele lijn. Ben benaderbaarder voor mensen, oprecht geïnteresseerd. En ja, dat krijg je terug. Eigenlijk ben ik aardiger geworden”, zegt ze lachend.

 

Je wilt gewoon nog door

“Bij Oudstanding schrijven zich elke dag weer mannen en vrouwen in die zinvol, leuk en afwisselend werk willen doen’, zegt Klarike van ’t Wel, senior intercedent. “Betaald werk welteverstaan. Deze senioren, ervaren professionals, staan midden in de samenleving, midden in het leven. En dat willen ze ook vooral nog even zo houden. Ontwikkelen houdt nooit op, nieuwe omgevingen blijven inspirerend, ontdekken dat je ook nog andere dingen kunt leren, aangenaam verrast raken door jezelf. Zo zijn ze bij Oudstanding gebakken. Wij bemiddelen deze gemotiveerde mannen en vrouwen met een flinke dosis levens- en professionele ervaring naar werkzaamheden: ad hoc of voor een bepaalde periode, van een paar uur per week tot een parttime functie”.

 

Niet meer werken

Jane; “Ik lees, ik teken, ga graag naar de bioscoop, maar moet ik thuis gaan zitten? Ik wil juist ook werken. In Japan is het zo dat een directeur die met pensioen gaat nog betrokken blijft bij het bedrijf. Hij of zij, gaat dan bijvoorbeeld werken in de postkamer. Dat is daar heel normaal. Hier wordt nog wat vreemd gereageerd als je na je pensioen doorgaat met werken. Niet dat ik deze Japanse variant voor ogen heb, zeker niet. Wel is het een andere van kijken naar werken. Ik zeg altijd, ik kan alles maar het is meer de vraag of ik nog alles wil. Ik ben nu echt mezelf. Leuker kan ik het niet maken.”